Newsflash
De NewsFlash heeft tweemaal per maand informatie over de nieuwste ontwikkelingen op computer gebied.


Wilt u de NewsFlash ontvangen?

Stuur een mailtje naar
digital-denhaag.net

De laatste Newsflash bekijken
--Klik Hier--


Digi$tring
Het clubblad Digi$tring verschijnt 10 maal per jaar met nieuwtjes over soft en hardware.


Wilt u de Digi$tring ontvangen?

Stuur een mailtje naar
digital-denhaag.net

De laatste Digi$tring bekijken
--Klik Hier--


Linux Mint Cinnamon is een prima vervanger van Windows


Linux ondersteuning
Wat Linux betreft, ondersteunen wij de distributies Ubuntu, Mint en PCLinuxOS.


Heeft u hier vragen over, dan kunt u uw vraag mailen naar:


Leden websites
Enkele leden van Digital hebben ook een website.Harry van Reeken
Digital heeft gebruik mogen maken van foto's van Harry van Reeken.
Wil je meer van zijn "Haagse" foto's zien? kijk dan op zijn website.

Digital nieuws

USB stickje nodig?

Deze USB stick van 8 Gb is op de bijeenkomsten bij Simon te verkrijgen.
U steund hiermee meteen Digital.

De USB stick heeft een verlicht blauw randje.
Prijs van de USB stick is € 5,=Digital bied te koop aan,6 stuks (24 poort switch 10/100) voor € 10,00 per stuk.
Een interessant tegenbod is ook mogelijk.

Meer info: op de bijeenkomsten.
Of via een mailtje: info@digital-denhaag.net
Libre Office of Microsoft Office
Een groot deel van de bedrijven en particulieren werkt met Microsoft Office. Er waren altijd al mensen die de voorkeur gaven aan producten van andere fabrikanten. Zeker nu Microsoft steeds meer over lijkt te gaan op abonnementen voor zijn software in plaats van eenmalige aanschaf, zal deze groep alleen maar groter worden. Er zijn alternatieven. Een daarvan is LibreOffice. Dit is een gratis pakket dat lijkt op Microsoft Office. Als je overweegt over te stappen, is het goed te weten wat de verschillen zijn.

LibreOffice versus Microsoft Office
LibreOffice is een gratis kantoorpakket dat beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Je hoeft dus niet meteen over te stappen op een ander besturingssysteem als je niet alleen producten van Microsoft wilt gebruiken. Het pakket bestaat uit de volgende applicaties:
  • Writer (vergelijkbaar met MS Word)
  • Calc (vergelijkbaar met MS Excel)
  • Impress (vergelijkbaar met MS Powerpoint)
  • Draw (vergelijkbaar met MS Visio)
  • Math (een applicatie om formules te maken)
  • Base (vergelijkbaar met MS Access)

Hiermee heb je bijna alle programma's die ook in MS Office beschikbaar zijn. Alleen een programma voor e-mail ontbreekt. Daarvoor is Mozilla Thunderbird een goed alternatief. Overstappen van MS Office naar LibreOffice vraagt enige gewenning. De applicaties lijken op elkaar, maar werken net even anders. Als je overweegt over te stappen, is het goed eerst te kijken wat er allemaal anders is.

Van de verschillende programma's zijn Word en Excel de meest gebruikte. Voor de gemiddelde gebruiker zijn de verschillen tussen Excel en Calc groter dan de verschillen tussen Word en Writer. Daarom wordt in dit artikel, naast de algemene verschillen tussen LibreOffice en Microsoft Office, alleen wat verder ingegaan op de verschillen in gebruik tussen Excel en Calc.

Bestandsformaten
LibreOffice slaat documenten standaard op in het Open Document Format (ODF). Bestanden gemaakt met Calc krijgen '.ods' als extensie en bestanden gemaakt met Writer '.odt'. ODF is een standaard om documenten op te slaan zodat ze in meerdere applicaties te openen zijn. LibreOffice kan ook bestanden opslaan in de formaten van Microsoft Office. Dat is handig als je de documenten wilt versturen naar anderen die Microsoft Office gebruiken. Het openen van MS Office-bestanden is mogelijk in LibreOffice. Wel kan er formattering verloren gaan en zullen sommige dingen misschien niet werken, zoals ook in de volgende hoofdstukken wordt besproken.

Menu
Met Office 2007 introduceerde Microsoft het zogenaamde lint, waarin alle menu-functies te vinden zijn. Dit was een nieuwe manier van het presenteren van het menu en dat was voor veel mensen even wennen. Als je overstapt naar LibreOffice, dan krijg je weer het vertouwde menu terug. Een regel met kopjes met daaronder subkopjes maken het gemakkelijk alle functies te vinden.

Download Libre Office en de Helpfile Hier!

Het proberen waard.linux
Linux verovert steeds meer terrein in de computer wereld. Er zijn verschillende uitvoeringen (distributies) van, deze distributies gebruiken minder geheugen en kunnen ook uitstekend overweg met iets oudere machines. Bovendien zijn de distributies gratis te downloaden. Brand de distributie op een DVD en start hem op in je PC. Je kunt nu meteen zien of hij met de je PC wil werken. Op het bureaublad staat een pictogram voor het geval je de distributie wilt installeren.

Een linux distributie is niet gevoelig voor virussen en ook heel prettig, het is gratis !
De meest bekende linux distributies zijn: Ubuntu, PClinuxOS en LinuxMint. Deze worden op de bijeenkomsten ook ondersteund. Nieuwsgierig, kijk dan eens Op deze websiteaTube Catcher voor Windows
aTube Catcher is een gratis applicatie waarmee je online films kunt dowloaden, screenshots kunt maken, video's kunt converteren en CD's of DVD's kunt branden.

Met aTube Catcher kun je online video's downloaden. De software ondersteunt video's van vele websites, waaronder YouTube, MySpace, Dailymotion, Yahoo, Metacafe, Spike, Megarotic, Glob en RTVE. Het programma is gemakkelijk in gebruik, je hoeft enkel de url van het betreffende videobestand aan te geven en het programma doet de rest.
Voor meer info en de downloadlink Klik Hier!


Phishing
Heb je een mail ontvangen die je niet vertrouwt? Klik dan niet op linkjes en geef geen persoonlijke gegevens of wachtwoorden. De mail komt niet van Ziggo, je hebt te maken met phishing. Met deze mails proberen internetcriminelen persoonlijke gegevens te krijgen, ook wel identiteitsfraude of identiteitskaping genoemd. Meer info op de website van Ziggo: Klik Hier!Scratch - visuele programmeertaal
Scratch is een object-georiënteerde visuele programmeertaal die ontwikkeld is door Lifelong Kindergarten group en het MIT Media Lab. De taal is geschikt voor het maken van visualisaties zoals interactieve verhalen, animaties, spellen, muziek en kunst en richt zich speciaal op jonge mensen vanaf 8 jaar.
Het bijzondere aan deze programmeertaal is dat het werkt met blokjes i.p.v. tekst. Dat beperkt syntaxfouten door de onderdelen van een programma als legosteentjes in elkaar te laten passen. Als de blokjes passen is het programma syntactisch in orde en kan het worden uitgevoerd. Programmeerfouten blijven vanzelfsprekend mogelijk.

De naam scratch komt uit de muziek van de DJ-techniek scratchen. Het verwijst daarbij naar de mogelijkheid om nieuw werk te maken door werk van anderen te remixen. Ieder Scratch project dat op de website gedeeld worden (16,8 miljoen op 29 september) komt inclusief de code waarmee het gemaakt is en op de project pagina vind je ook een remixboom die laat zien of het project een remix is of dat het juist door anderen als bron gebruikt wordt.

Een heel leuke en snel te leren programmeertaal. Ik maak er educatieve dingen mee zoals hoofdrekenen en tafels leren voor mijn kleinzoon. Ook leuke spelletjes kun je er mee maken, werkt echt verslavend.

Ga eens kijken op de website: https://scratch.mit.edu/ - http://scratchweb.nl/ of kijk op Youtube, daar is veel te zijn, ook met uitleg, bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=Zw_zq3QIElc. We streven er naar op 16 september een workshop te kunnen geven met deze programmeertaal Scratch.